Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και η Ελληνική Τράπεζα ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή συνεργασία για τη ζωή. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 11.00 π.μ., διάσκεψη Τύπου στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, Στρόβολος) με σκοπό την παρουσίαση των Σταθμών Εγγραφής  Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Με Προσωπική Λήψη Δείγματος, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι προς όλους σε επιλεγμένα σημεία της Κύπρου.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών του αλλά και της  συνεχιζόμενης προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το φαινόμενο γήρανσης του αρχείου δοτών, δημιούργησε τους Σταθμούς Εγγραφής Εθελοντή Δότη με Προσωπική Λήψη Δείγματος (Self – Recruitment Stations). Είναι μια πρωτοποριακή συνεργασία την οποία αγκάλιασε και στήριξε δυναμικά η Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, για τον συνεχή  εμπλουτισμό του αρχείου με νέους και υγιείς δότες ηλικίας 18 – 45 ετών.

Συγκεκριμένα, από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ως δότες μυελού των οστών οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσουν. Στους σταθμούς αυτούς θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να δώσουν το δείγμα στοματικού επιχρίσματος, έχοντας την ευκαιρία να προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές με τη σάρωση ενός κωδικού ταχείας απόκρισης (QR Code), ο οποίος αναγράφεται πάνω στον Σταθμό Εγγραφής, θα μεταφέρονται στον σύνδεσμο www.kfnewdonor.org.cy όπου θα ακολουθούν τις οδηγίες εγγραφής και συλλογής δείγματος μέσω μιας εύκολης και γρήγορης διαδικασίας.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια επιτυχίας και προσφοράς προς την κυπριακή κοινωνία με συνεχή αφοσίωση  και  επαγγελματισμό. Το Κυπριακό Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι το μεγαλύτερο  αρχείο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μοσχεύματα σε 33 χώρες σε πέραν των 630 ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες.

Είναι από τα πρώτα αρχεία που έχουν διαπιστευθεί από τη Διεθνή Ένωση Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) και είναι συνδεδεμένο με την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, δίνοντας ευκαιρία εξεύρεσης δότη ανάμεσα σε 40 εκατομμύρια εθελοντές δότες παγκοσμίως.

Έχει καταφέρει να αποκτήσει το απαραίτητο εργαστηριακό και επιστημονικό υπόβαθρο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς.

Στην 25χρονη πορεία του, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα με έναν άκρως ανθρωπιστικό χαρακτήρα κατάφερε να αποδείξει ότι δεν είναι απλώς ένας ΜΚΟ αλλά ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στον τομέα της Υγείας.