Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια», Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος διοργανώνει ανοικτή, διαδικτυακή διάλεξη με θέμα:

Μοναχικοί λύκοι: Εξτρεμιστική βία και αντιτρομοκρατική δράση

Δρ. Μαρία Αλβανού, Εγκληματολόγος

Όταν συζητάμε για την τρομοκρατία σήμερα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την απειλή και τις προκλήσεις των «μοναχικών λύκων». Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της τρομοκρατικής επιχειρησιακής δραστηριότητας, που δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται θεωρητικά με τη μελέτη της τρομοκρατίας, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται σε διάφορα επίπεδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η παρουσίαση θα εξηγήσει τη συζήτηση και τις δυσκολίες γύρω από την έννοια των «μοναχικών λύκων», εστιάζοντας σε πρακτικές πτυχές στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης. Επαγγελματίες από τον χώρο των αρχών ασφαλείας, νομικοί (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι κ.λ.π.) καθώς και από τον ιατρικό χώρο αποτελούν το κύριο ενδιαφερόμενο κοινό, καθώς θα ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την επιχειρησιακή διάσταση (modus operandi), τα αδικήματα που διαπράττονται, προβλήματα που προκύπτουν στην ανάκριση-έρευνα και  ζητήματα ψυχικής υγείας, που επηρεάζουν τη δίκη και τον καταλογισμό. Ωστόσο, προσκαλούνται προς παρακολούθηση και όσοι γενικά παρακολουθούν τις τάσεις στην έρευνα για την τρομοκρατία, καθώς θα αναδειχθούν επίσης παράγοντες, όπως το διαδίκτυο, η ηλικία και το φύλο σε σχέση με το φαινόμενο.

Σύντομο βιογραφικό διαλέκτη:

Η παρουσίαση θα γίνει από τη δρ Μαρία Αλβανού, εγκληματολόγο που ασχολείται ενεργά με τη μελέτη της τρομοκρατίας, της πρόληψης και αντιμετώπισης εξτρεμιστικής βίας. Έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο των «μοναχικών λύκων» στην έρευνά της και ως μέλος του Radicalisation Awareness Network (RAN), συμβάλλοντας στη σχετική έκδοση «Spotlight» – Lone Actor. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας ITSTIME Research Team for Security, Terroristic Issues & Managing Emergencies (Catholic University of Milan) και των ειδικών του RAN. Συμμετέχει επίσης στο πρότζεκτ EMISA -CT INFLOW της Cepol. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Παγω και Διαμεσολαβήτρια αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου διδάσκει το μάθημα «Εσωτερική Ασφάλεια» στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια».

Συντονισμός: Δρ. Μερσίλεια Αναστασιάδου, Λέκτορας Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη κάντε εγγραφή εδώ.