Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας έντεκα (11) Δήμων της Πίνδου με το Ινστιτούτο MountMed.

Υπεγράφη την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου MountMed και έντεκα (11) Δήμων της Πίνδου – Κεντρικά Τζουμέρκα, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Μέτσοβο, Μετέωρα, Άγραφα, Αργιθέα, Λίμνη Πλαστήρα, Πύλη, Μουζάκι, Βόρεια Τζουμέρκα και Αμφιλοχία, με στόχο την έναρξη μίας παραγωγικής συνεργασίας ανάμεσα στους συμβαλλομένους, μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας, της εμπειρογνωμοσύνης, των πόρων και του δικτύου συνεργατών που διαθέτουν. Τα διοικητικά όρια των εν λόγω Δήμων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, με τον Φορέα Διαχείρισης του οποίου το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας τους, συνδιοργανώνει την επίσκεψη των έντεκα (11) Δημάρχων της Πίνδου στην ορεινή Κύπρο, από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους Δημάρχους των προαναφερθέντων Δήμων και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικία Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου», στον Καλοπαναγιώτη, στην παρουσία των Προέδρων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, κ. Σεραφείμ Φελέκη, και του Ινστιτούτου MountMed, κ. Αντρέα Μακρή, καθώς και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, οι οποίοι αποτελούν αιρετούς εκπροσώπους των Περιφερειακών Συμβουλίων Ηπείρου και Θεσσαλίας. Επιπλέον, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων κ. Αντρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλοπαναγιώτη, κ. Λάμπρος Λάμπρου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης κ. Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Τμήματος Δασών, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους.

Στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρουσιάστηκε το παράδειγμα του Καλοπαναγιώτη, ως πρότυπο αναβίωσης ορεινής κοινότητας, από τον κ. Γιαννάκη Παπαδούρη, τέως κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη και τέως Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Επίσης, έγινε παρουσίαση του Γεωπάρκου Τροόδους, Μέλους του Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και της συμβολής του στην ανάπτυξη και ελκυστικότητα του βουνού, από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, κ. Πέτρο Χατζηκώστα. Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου MountMed, Δρ. Δημήτρης Γούσιος, συμμετείχε στην τελετή με την εισήγηση:  «Μια εθνική πολιτική για τα βουνά – Μεταφορά εμπειρίας από το Τρόοδος στην Πίνδο».

Το Ινστιτούτο MountMed και οι έντεκα (11) Δήμαρχοι από την περιοχή Πίνδου, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τις ιδιαιτερότητες των ορεινών περιοχών, αφού από τη μια αποτελούν τόπους εξαιρετικού ενδιαφέροντος και αξίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και από την άλλη διακρίνονται για τη μεγάλη – εθνικής σημασίας – φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και με σεβασμό προς τις αρχές δράσης της Διακήρυξης του Τροόδους (Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τροόδους 2020) για δίκαιη, αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, στη βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εδαφικών περιοχών, φιλοδοξούν με την κοινή τους συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών, στην από κοινού διαμόρφωση μιας εφαρμόσιμης και αποτελεσματικής εδαφικής πολιτικής ανάκτησης των βουνών μας, ως ελκυστικού τόπου διαβίωσης, απασχόλησης και δημιουργίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο οι πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας συνοψίζονται κυρίως στη συναντίληψη αμφότερων των συμβαλλόμενων μερών για την προώθηση ενός ευρύτερου φάσματος δράσεων, όπως πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού, κοινωνικού, και πολιτιστικού περιεχομένου, μέσω της έρευνας και της  καινοτομίας.

Μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργιες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο της ανάπτυξης και ευημερίας των ορεινών Κοινοτήτων της Κύπρου και των ορεινών Δήμων της Πίνδου.

Ελάτε να ανέβουμε το μέλλον των βουνών μας.