Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου το 1996 σηματοδότησαν την αρχή της επιτυχημένης εποχής του μοντέλου ŠKODA OCTAVIA, το οποίο γιορτάζει πλέον 25 χρόνια ζωής. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα το σύγχρονο εργοστάσιο στο Mladá Boleslav ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου της τσέχικης εταιρείας. Το μοντέλο εκμεταλλεύτηκε όλες τις τεχνολογίες του Ομίλου Volkswagen στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως η πλατφόρμα PQ34 τελευταίας γενιάς, η οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης από τα VW Golf IV και Audi A3. Οι κινητήρες, τα κιβώτια ταχυτήτων και ορισμένα άλλα εξαρτήματα, όπως τα καθίσματα, ήταν επίσης πανομοιότυπα με τα αδέλφια του Ομίλου Volkswagen. Ωστόσο ο Dirk van Braeckel και η ομάδα του βεβαιώθηκαν πως σχεδιαστικά το αυτοκίνητο θα είχε τον δικό του χαρακτήρα, με διαχρονική κομψότητα, ενώ το αυτοκίνητο είχε σχεδιαστεί για πρώτη φορά με την βοήθεια του προγράμματος σχεδιασμού CAD.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στην παθητική και ενεργητική ασφάλεια των επιβατών, τοποθετώντας και πλαϊνούς αερόσακους για να ενισχύσουν τους αερόσακους του πίνακα οργάνων ενώ ήταν το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που έφερε το γνωστό σύστημα ABS στα φρένα, το οποίο ήταν στον βασικό εξοπλισμό της κορυφαίας έκδοσης και προαιρετικός εξοπλισμός για όλες τις υπόλοιπες. Ως εκ τούτου, το OCTAVIA ήταν το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που πήρε τέσσερα αστέρια από την Euro-NCAP στον τομέα ασφαλείας.
Στην πρώτη χρονιά παραγωγής, το μοντέλο έφερε τρεις διαφορετικούς κινητήρες, δυο τετρακύλινδρους βενζίνης και ένα turbo diesel, ξεκινώντας επίσημα την ιστορία του μοντέλου αυτού με τους πολλαπλούς χαρακτήρες. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το OCTAVIA COMBI έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης σε μορφή estate, και χωρίς ιδιαίτερες διαφορές, τον Φεβρουάριο του 1998 το concept έγινε πραγματικότητα μιας και ξεκίνησε η παραγωγή του. Η ζήτηση του κόσμου για το COMBI ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία αναγκάστηκε να ξεκινήσει και δεύτερη γραμμή παραγωγής τον Οκτώβριο του 1998.

Η περαιτέρω μοντερνοποίηση του Octavia ήρθε το 2000, μιας και το μοντέλο προσφερόταν στις εκδόσεις Classic, Ambiente, Elegance και την ειδική έκδοση Laurin & Klement. Νέα συστήματα άνεσης και ασφάλειας, όπως το ESP για έλεγχο σταθεροποίησης του οχήματος έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση επάνω σε ένα ŠKODA. Φυσικά η έκδοση απόδοσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την γκάμα της τσέχικης εταιρείας, με το OCTAVIA RS να κυκλοφορεί για πρώτη φορά το 2001.

Το πετυχημένο και ανανεωμένο μοντέλο που λανσαρίστηκε φέτος στην Κύπρο,  παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars σε τέσσερις εκδόσεις κινητήρα (τρεις βενζίνης και ένα πετρελαίου) με τους ίππους να ξεκινούν από τους 110 και φθάνουν τους 200 για την τετρακίνητη έκδοση.


UNICARS