Το Girls in STEAM Academy, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα της αντιπροσώπευσης γυναικών σε θέσεις εργασίας στους κλάδους STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά), ανακοινώνει τα νέα της προγράμματα για το 2022 που σκοπεύουν να ενδυναμώσουν νέα κορίτσια για να ακολουθήσουν καριέρα στους τομείς STEAM.

Το 2021 το Girls in STEAM Academy διεκπεραίωσε δύο διήμερα προγράμματα BridgeSTEAM σε Λεμεσό και Λάρνακα για κορίτσια ηλικίας 14-16 ετών (βρείτε το highlight video εδώ). Μετά την τεράστια επιτυχία των προγραμμάτων αυτών, φέτος θα διοργανωθούν ακόμη 4 προγράμματα BridgeSTEAM 2022:

– Λευκωσία | 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο PwC Experience Center | Για κορίτσια 14-16 ετών (το πρόγραμμα αυτό έχει πραγματοποιηθεί)
– Λευκωσία | 15 & 16 Οκτωβρίου 2022 στο CYENS Centre of Excellence | Για κορίτσια 17-18 ετών (το πρόγραμμα αυτό έχει πραγματοποιηθεί)
Λεμεσό | 12 & 13 Νοεμβρίου 2022 στο Antwork| Για κορίτσια 14-16 ετών
Λάρνακα | 3 & 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Youth Makerspace Larnaka | Για κορίτσια 14-16 ετών

Το διήμερο πρόγραμμα BridgeSTEAM στοχεύει να ενδυναμώσει τις συμμετέχουσες σε τρία επίπεδα: α) αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό, β) ενημερώνοντάς τις για τις ευκαιρίες επαγγελμάτων που υπάρχουν στους κλάδους των STEΑM, και γ) φέρνοντάς τις σε επαφή με γυναίκες-πρότυπα στο χώρο των STEAM στην Κύπρο. Το πρόγραμμα θα προσφέρει επίσης και εργαστήριο επιλογής σπουδών και προοπτικές σταδιοδρομίας στo STEAM από αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια, καθώς επίσης και εκπαιδευτικό εργαστήριο σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).

Η δήλωση συμμετοχής για το 4ο πρόγραμμα του Girls in STEAM Academy για φέτος, στη Λάρνακα, για κορίτσια 14-16 ετών (3 & 4 Δεκεμβρίου 2022) έχει ανοίξει στο σύνδεσμο εδώ ή μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος εδώ. Τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων η 20η Νοεμβρίου 2022.

To Girls in STEAM Academy είναι μια πρωτοβουλία του Be an Ally Foundation, με κύριους χορηγούς των φετινών προγραμμάτων το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, την PwC Cyprus, την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας – Center for Social Innovation, και την SignalGeneriΧ. Κύριοι υποστηρικτές είναι το Youth Makerspace Larnaka (Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου), το CYENS Centre of Excellence και το Antwork στη Λεμεσό. Την πρωτοβουλία ηγούνται η Παναγιώτα Πολυκάρπου και η Αναστασία Λιοπετρίτη.

Γιατί STEAM;

Παρά το γεγονός ότι τα κορίτσια υπερισχύουν των αγοριών στον ψηφιακό γραμματισμό, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 17% των ατόμων σπουδάζουν και εργάζονται σε τομείς ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας) στην ΕΕ και μόνο το 36% των αποφοίτων STEM. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα στερεοτύπων φύλου που εμποδίζουν τα κορίτσια να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Το πρόγραμμα Girls in STEAM Academy στοχεύει να σπάσει τα εμπόδια που συνήθως εμποδίζουν τα νεαρά κορίτσια να αναπτύξουν ενδιαφέρον για καριέρα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά.

Οι συμμετέχουσες των προγραμμάτων θα έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στο Δίκτυο Αποφοίτων του Girls in STEAM Academy και να συνεχίσουν την ενεργή εμπλοκή τους με διάφορες ευκαιρίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, απόφοιτες των προγραμμάτων του 2021 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα TechGirls στις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι παρουσιάστριες στο SheSpeaks podcast, να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες job shadowing σε διάφορες εταιρείες και Πανεπιστήμια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 

Ιστοσελίδα: https://steamacademycy.org/

Facebook: www.facebook.com/steamacademycy

Instagram: @steamacademycy

LinkedIn: Girls in STEAM Academy

YouTube: Girls in STEAM Academy

Επικοινωνία: hello@steamacademycy.org

Περισσότερα Technology νέα εδώ