Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) επιλέγηκε να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό έργο έρευνας και καινοτομίας AIPROGNOSIS, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντα Ευρώπη». Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση στη διάγνωση και φροντίδα ασθενών με τη νόσο του Parkinson, της δεύτερης σε συχνότητα νευροεκφυλιστικής Νόσου για άτομα τρίτης ηλικίας, με σημαντική επίπτωση στην λειτουργικότητα του ασθενή. Το έργο θα αναπτύξει υπολογιστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, καθώς και την εξέλιξη και την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό θα γίνει με συνδυασμό ψηφιακών βιοδεικτών που θα συλλέγονται από καθημερινές έξυπνες συσκευές που θα εφαρμόζονται στους ασθενείς. Η έναρξη του έργου έγινε την 1η Ιουλίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2027. Το έργο συντονίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε αυτό συμμετέχουν 9 ερευνητικά κέντρα και 7 εταιρίες από 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και 2 ερευνητικά κέντρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ΙΝΓΚ συμμετέχει στο πρόγραμμα με στόχο την εκτίμηση του πολυγονιδιακού κινδύνου ανάπτυξης της νόσου, με τη χρήση υφιστάμενων βάσεων δεδομένων, την επαλήθευσή τους σε νέους ασθενείς και επίσης τη χρήση αυτών των παραγόντων για τους στόχους του προγράμματος. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι €5.25 εκατ. από τα οποία, το ΙΝΓΚ θα αντλήσει €330 χιλιάδες.

Η έρευνα στο ΙΝΓΚ θα διεξαχθεί από τα Τμήματα της Νευρογενετικής (Κυπρούλα Χριστοδούλου και Παρασκευή Χαΐρτα), της Νευροεπιδημιολογίας (Ελένη Ζαμπά-Παπανικολάου και Χριστιάνα Χριστοδούλου) και την ομάδα Βιοστατιστικής (Κυριακή Μιχαηλίδου).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.ai-prognosis.eu.

Περισσότερα Inspiration νέα εδώ