Την τελευταία δεκαετία, ολόκληρη η ανθρωπότητα, ζει την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα σταθούμε στα θετικά και στα αρνητικά αυτής της εξέλιξης, αλλά θα αναλύσουμε γενικά την εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από τα συστήματα ασφαλείας και ειδικότερα για την παρακολούθηση τους από τα κέντρα παρακολούθησης τους.

Στα πρώιμα στάδια δημιουργίας των συστημάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα των αντικλεπτικών μηχανημάτων, η σύνδεση των συναγερμών με τον κεντρικό σταθμό ήταν απαραίτητη. Προ δεκαπενταετίας ο κόσμος που είχε σαν μείζον θέμα την ασφάλεια του, ήταν στις προτεραιότητες του η αγορά ενός συστήματος ασφαλείας που θα του παρείχε ασφάλεια στο υπόλοιπο της ζωής του. Απαραίτητο αυτού του πληθυσμού ήταν να ενώσει το σύστημα συναγερμού και με τον κεντρικό σταθμό (εάν υπήρχε) της εκάστοτε εταιρείας.

Με την πάροδο του χρόνου όμως,  τα συστήματα ασφαλείας έχουν εξελιχθεί  και προσαρμοστεί στα σημερινά θέλω της ανθρωπότητας. Πλέον τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού, σου δίνουν την ευκαιρία να έχεις τον ‘πλήρη’ έλεγχο του συναγερμού σου και να λαμβάνεις ότι συμβαίνει στο σπίτι σου εντός ενός δευτερολέπτου. Πλέον, ένα ποσοστό των ανθρώπων που αποφασίζουν να καλύψουν το σπίτι τους με ένα αντικλεπτικό σύστημα, επιλέγουν να αποφύγουν την σύνδεση τους με τον 24ωρο κεντρικό σταθμό και αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους.

Μπορεί πλέον όλα τα συστήματα συναγερμού να σου δίνουν τον ‘πλήρη’ έλεγχο του, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, την απουσία της ανθρώπινης παρέμβασης. Ο κεντρικός σταθμός με τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν δεν μπορεί να αντικατασταθούν από κανένα ‘application’.  

Ο κόσμος που έχει επιλέξει την 24ωρη παρακολούθηση από την εταιρεία μας, έχει το πλεονέκτημα του 3ου ατόμου. Έχει το προτέρημα να δρα κάποιο φυσικό πρόσωπο στην θέση του, όταν το ίδιο δεν θα μπορεί να ενεργήσει ή να ανταποκριθεί. Έχει το πλεονέκτημα, όταν  θα έχει μια πραγματική ληστεία με τον ίδιο παρών, το ‘3ο’ άτομο να ενεργήσει έτσι ώστε να προσπαθήσει να αποτρέψει τα χειρότερα. Έχει την ευχέρεια όταν θα έχει μια πραγματική φωτιά, με τον ίδιο να αδυνατεί να την αντιμετωπίσει,  είτε γιατί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο είτε για άλλους 1000 λόγους, να έχει στην διάθεση του ένα ‘άσσο στο μανίκι’ που μπορεί να του σώσει και την ζωή.  

Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφαλείας στον τόπο μας, ήταν χρέος μας να αναλύσουμε τα καινούρια δεδομένα και να δημιουργήσουμε ελκυστικά πακέτα παρακολούθησης. Η Krypto Security, με λιγότερο από 0,70 την ημέρα, παρέχει στους πελάτες της απεριόριστη ασφάλεια όπου και με το ίδιο κόστος είναι υπεύθυνη για την συντήρηση και επίβλεψη της καλής λειτουργίας του συστήματος.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει ραγδαία, η τεχνολογία της ασφάλειας έχει προαχθεί σε υψηλά επίπεδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένα μηχάνημα να αντικαταστήσει επάξια και να συμβάλει στην εκτόπιση της ανθρώπινης παρέμβασης και λογικής. 

Παναγιώτης Μενελάου / SLA officer – Krypto Safety Club