sunstainability_in_workplace
Οι επιχειρήσεις ευημερούν όταν υπάρχει αποδοτικότητα. Ενώ ίσχυε πάντοτε αυτή η αρχή σε σχέση με οικονομικές αποφάσεις και εταιρικές διαδικασίες, η περιβαλλοντική πτυχή έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για οργανισμούς που είναι περιβαλλοντικά φιλικοί. Οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες και η επιτυχία που γνωρίζουν περιβαλλοντικά φιλικοί οργανισμοί υποδεικνύουν ότι για τους πλείστους οργανισμούς θα ήταν επωφελής η επένδυση χρόνου σε πρωτοβουλίες που προωθούν οικονομική ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Υπάρχουν τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου εργασιακού χώρου. Συγκεκριμένα, μετρήσεις δείχνουν μεταξύ των πλεονεκτημάτων την μείωση της αναρρωτικής άδειας ανά υπάλληλο και ως αποτέλεσμα την μείωση χαμένων παραγωγικών ωρών. Ακόμα, αυξάνεται η εργασιακή ικανοποίηση  βοηθώντας στην αυξημένη διατήρηση εργαζομένων (increased staff retention rates) και παραγωγικότητα των εργαζομένων (increased productivity).

Επιπρόσθετα, για πολλές επιχειρήσεις θα υπάρχει και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα των καλύτερων σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και των βασικά άμεσα ή/και έμμεσα ενδιαφερόμενων, όπως π.χ. πελάτες, επιχειρηματικοί εταίροι και καταναλωτές.

Αποτελέσματα διεθνών μελετών υποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του νεαρότερου πληθυσμού θα επέλεγε την χρησιμοποίηση προϊόντων από εταιρεία που αποδεικνύει τη δέσμευση της στη βιωσιμότητα. Καθώς αυτό το σημείο αναμένεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα με την πάροδο των χρόνων, υπάρχει σοβαρό επιχείρημα για τη δημιουργία περιβαλλοντικά φιλικών επαγγελματικών χώρων αφού, πέραν από τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει το περιβάλλον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για βελτίωση της κερδοφορίας.

Ένας περιβαλλοντικά φιλικός εργασιακός χώρος συμπεριλαμβάνει τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία ενός χώρου με στόχο την μείωση ή τον απάλειψη όποιων αρνητικών συνεπειών προς το περιβάλλον και αυτούς που χρησιμοποιούν τον χώρο. Ο στόχος ενός περιβαλλοντικά φιλικού εργασιακού χώρου είναι να μειωθεί το περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός κτιρίου ή γραφείου.

Η κατασκευή περιβαλλοντικά φιλικών κτιρίων αποτελεί ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν πόροι πιο αποδοτικά ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται ένα πιο υγιές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Τα πρακτικά οφέλη από την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά φιλικού εργασιακού χώρου είναι πολλαπλά, αφού με λιγότερη σπατάλη ενέργειας και πιο αποδοτική χρήση πόρων δημιουργείται ένας εργασιακός χώρος που είναι βιώσιμος και υψηλής ποιότητας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της χρήσης πόρων και, ως αποτέλεσμα, να συμβάλλουν στην μείωση των λειτουργικών εξόδων. Κάποια παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν:

  • την χρησιμοποίηση αισθητήρων για έλεγχο του φωτισμού π.χ. χαμηλώνοντας τον σε μια περιοχή που δεν χρησιμοποιείται.
  • την χρησιμοποίηση χρονοδιακοπτών ώστε να μην μένουν ανοικτά τα φώτα περισσότερο από ότι χρειάζεται.
  • την χρησιμοποίηση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων.
  • Την χρησιμοποίηση φυσικού φωτισμού όσον το δυνατό περισσότερο.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για οργανισμούς να γίνουν περιβαλλοντικά φιλικοί, μεταξύ των οποίων η εξοικονόμηση χρημάτων, η αύξηση της παραγωγικότητας και η απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι μη περιβαλλοντικά φιλικών ανταγωνιστών τους.

Γράφει ο Νικόλας Παπαδάκης

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Essex στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο CASS Business School του City University of London, εξειδίκευση στον Εσωτερικό Έλεγχο. Απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant ACA από το Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW),

του οποίου είναι μέλος.