Συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ό,τι περισσέψει από το φαγητό, τα δώρα και τη διακόσμηση των εορτών

Αν και η εορταστική περίοδος είναι μια εποχή για λιχουδιές και διασκέδαση, δημιουργεί επίσης τεράστιες ποσότητες αποβλήτων όπως μη ανακυκλώσιμα χαρτιά περιτυλίγματος, πλαστικές διακοσμήσεις και περισσεύματα τροφίμων. Ωστόσο, με λίγη προεργασία, μπορείτε να δώσετε «νέα ζωή» σε όσα περισσέψουν τις εορτές. Ορίστε λοιπόν μερικές προτάσεις από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα για να μειώσετε τα εορταστικά σας απόβλητα!

  1. Κάντε έξυπνες, βιώσιμες και εποχιακές επιλογές τροφίμων

Το πρώτο βήμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι να αποφύγετε τις υπερβολικές αγορές, ειδικά για τα τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μια καλή συμβουλή είναι να σκεφτείτε για πόσους ανθρώπους θα μαγειρεύεται κάθε μέρα. Όταν ψωνίζετε τρόφιμα και ποτά, βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε είναι εποχιακά και τοπικής προέλευσης. Οι κλημεντίνες, τα μήλα, τα αχλάδια, το λάχανο, τα καρότα, τα πράσα και οι πατάτες είναι όλα παραδείγματα τροφίμων που είναι στην εποχή τους αυτή τη στιγμή. Για τον περιορισμό των απορριμμάτων συσκευασίας, φροντίστε να ανακυκλώσετε κάθε πλαστική, γυάλινη ή χάρτινη συσκευασία που σας μένει.

  1. Λίγα και καλά!

Αυτή την εποχή του χρόνου, είναι εύκολο να το παρακάνετε. Ένας τρόπος για να περιορίσετε αυτό το… πρόβλημα είναι να αφήσετε τους ανθρώπους να σερβιριστούν μόνοι τους στο τραπέζι, γεγονός που τους δίνει τον έλεγχο για το πόσο φαγητό θα βάλουν στο πιάτο τους, και σας βοηθά να αποφύγετε τον πειρασμό να γεμίσετε υπερβολικά τα πιάτα τους.

Μετά το γλέντι, συσκευάστε τυχόν περισσεύματα σε γυάλινα δοχεία ή σε πανί από κερί μέλισσας και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τα υλικά που περίσσεψαν σε νέες δημιουργικές συνταγές, όπως κάρυ γαλοπούλας ή πέστο με λαχανάκια Βρυξελλών. Κρατήστε ένα σημείωμα στο εξωτερικό μέρος του ψυγείου που να καταγράφει τι περίσσεψε, ώστε να μην ξεχάσετε κάτι. Μια άλλη βασική συμβουλή για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων είναι να ερευνήσετε αν υπάρχουν προγράμματα δωρεάς τροφίμων κοντά σας για ό,τι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε.

  1. Ξεπεράστε τις γιρλάντες, τα μπιχλιμπίδια και τα ζαχαρωτά και προτιμήστε πιο φυσικά υλικά για την εορταστική διακόσμηση

Αν και τα πλαστικά στολίδια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση εορταστικής ατμόσφαιρας, γνωρίζατε ότι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση μπορεί να βρεθεί στην πόρτα σας; Είτε συμμαζεύετε τον κήπο είτε πηγαίνετε μια δροσερή χειμωνιάτικη βόλτα στην εξοχή, σκεφτείτε να αναζητήσετε όμορφα διακοσμητικά, όπως κουκουνάρια, πουρνάρια, και κισσό, για να φέρετε τη φύση στο σπίτι σας.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια, όπως χρησιμοποιημένα ξυλάκια κανέλας, μπισκότα δεμένα στο δέντρο με κορδέλα ή γιρλάντες από φελλό κρασιού. Αν έχετε διακοσμητικά φώτα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν LED χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και μην ξεχνάτε να τα σβήνετε πριν πάτε για ύπνο.

  1. Τυλίξτε και ξανα-τυλίξτε!

Οι γιορτές είναι μια εποχή για να δίνετε και να παίρνετε, αλλά εκτός από τις βιώσιμες ιδέες για δώρα, υπάρχουν τρόποι για να γίνετε ακόμα πιο… πράσινοι. Αν και το χαρτί περιτυλίγματος προσθέτει μια αίσθηση μυστηρίου σε ένα δώρο, στο τέλος καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων. Γιατί, λοιπόν, να μην τυλίξετε τα δώρα σας με ύφασμα αντ’ αυτού; Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε ύφασμα από παλιά κασκόλ, πετσέτες τσαγιού ή άλλα αντικείμενα χρησιμοποιώντας μια ιαπωνική παράδοση που ονομάζεται “furoshiki“. Θα εκπλαγείτε πόσο δημιουργικοί μπορείτε να γίνετε αν αφαιρέσετε κάτι που χρησιμοποιούμε τόσο συχνά όπως την κολλητική ταινία!

  1. Πάρτε αποφάσεις για το νέο έτος μέσω του Συμφώνου για το Κλίμα

Νέα χρονιά, νέα αρχή! Γιατί να μην συνεχίσετε να επαναχρησιμοποιείτε τα αποφάγια σας και το 2022; Μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, μπορείτε να υποσχεθείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας, όπως να μειώσετε τα απορρίμματα τροφίμων, να τρώτε εποχιακά ή να επαναχρησιμοποιείτε ό,τι ήδη έχετε.

Η υπόσχεσή σας θα συμβάλει σημαντικά στο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, οπότε να η ευκαιρία σας να κάνετε τη μεγάλη διαφορά το 2022!