Στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2022  το Πανεπιστήμιο Νεάπολις διοργανώνει την Β΄ Ετήσια Συνάντηση Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών, Αποφοίτων και Φίλων του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Η  περσινή Α΄ Συνάντηση  διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από την τραγωδία στην Μ. Ασία, διοργανώνεται η Β΄ Συνάντηση με τίτλο: Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, ο αντίκτυπος στην Κύπρο.

Είκοσι πέντε ομιλητές, κατά κύριο λόγο νέοι ερευνητές, πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ιστορικούς και ερευνητές, παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες και ελάχιστα γνωστές πτυχές του αντίκτυπου της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής στην Κύπρο (π.χ. Αρμένιοι πρόσφυγες στην Κύπρο, αντιδράσεις των Τούρκων της Κύπρου στο άκουσμα της πυρπόλησης της Σμύρνης, αποτυπώσεις της μικρασιατικής εκστρατείας στον βενιζελικό και αντιβενιζελικό Τύπο της Κύπρου, ο ρόλος των γυναικών στην περίθαλψη των μικρασιατών προσφύγων).

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πύκνωση των μελετών γύρω από τον αντίκτυπο της μικρασιατικής τραγωδίας στην Κύπρο, η επικείμενη Συνάντηση ενισχύει το ρεύμα των μικρασιάτικων μελετών και φιλοδοξεί, με την έκδοση σε τόμο των πρακτικών του συνεδρίου, να συμπληρώσει/διευρύνει  την ήδη υπάρχουσα ιστοριογραφία. Η Συνάντηση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στους έχοντας μικρασιάτικες ρίζες και σε όσες και όσους έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για την Ιστορία. Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι η αίθουσα εκδηλώσεων της ΣΕΚ Πάφου (Ελευθερίου Βενιζέλου και Γεωργίου Κάνιγγος 24). Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις  11 π.μΗ πρώτη ημέρα του συνεδρίου χωρίζεται σε πέντε συνεδρίες (από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 20:15 μ.μ.) και η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (Κυριακή) σε δύο (από τις 10 π.μ. έως τις 12:15 π.μ.).

 

Περισσότερα Inspiration νέα εδώ