Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εξελίξεις και οι προκλήσεις στον κλάδο συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 11ου Ενεργειακού Συμπόσιου με τίτλο «Κύπρος: Ώρα έργων για την ενέργεια», που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας. Στο συνέδριο ανταλλάχθηκαν απόψεις και εισηγήσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, δίνοντας έμφαση στην αναγκαία στροφή και επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η Ελληνική Τράπεζα επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και ηγείται της μετάβασης στην πράσινη οικονομία μέσα από την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών λειτουργίας, τη χρηματοδότηση «πράσινων» επιχειρήσεων, αλλά και τη συμμετοχή της σε πράσινες πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, η Τράπεζα έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης καινούργιων χρηματοδοτήσεων, ενώ προχώρησε στη δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας για θέματα βιωσιμότητας και ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). Προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, με συμβουλές και κίνητρα προς τους πελάτες της, τους ενθαρρύνει να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις με μέτρα βιωσιμότητας.

Όπως τόνισε ο Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας κ. Φοίβος Στασόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, στόχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι να ηγηθεί μιας γρήγορης μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Στην Ελληνική Τράπεζα, εδώ και πολλά χρόνια, επενδύουμε σημαντικά στον τομέα της ενέργειας, στηρίζοντας έμπρακτα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό και ειδικότερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω Industry Experts, με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία στο τομέα», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, η Ελληνική Τράπεζα εφαρμόζει κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στη διαδικασία έγκρισης νέων χρηματοδοτήσεων, ενώ μια εξειδικευμένη ομάδα στελεχών ασχολείται με θέματα βιωσιμότητας και ESG, προσφέροντας πρωτοποριακά προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες, ώστε να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Προϊόντα όπως η «Πράσινη Κατοικία» και το «Πράσινο Αυτοκίνητο» είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου ο πελάτης μπορεί να επωφεληθεί από ευνοϊκότερους όρους δανειοδότησης αν επιλέξει οικολογικά.

«Η στήριξη της ανάπτυξης μέσω χρηματοδοτήσεων είναι ο βασικός ρόλος των τραπεζικών ιδρυμάτων, δεν είναι όμως και ο μοναδικός. Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ευθύνη όλων μας», κατέληξε ο κ. Στασόπουλος.

Περισσότερα Business νέα εδώ