Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων, Προϋπολογισμού 2022 και Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Δήλωση Προέδρου Cyta:

“Παρουσιάσαμε σήμερα στη Βουλή τα οικονομικά αποτελέσματα της Cyta και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2022. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη σημερινή συνεδρία. Να ευχαριστήσω ακόμη τον Υπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών για την παραγωγική συνεργασία.

Μας δόθηκε ταυτόχρονα η ευκαιρία να αναλύσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για το μέλλον. Αυτός περιλαμβάνει τρεις ξεκάθαρους άξονες:

  1. Η Cyta να συνεχίσει να αποτελεί έναν υγιή, εύρωστο και ανταγωνιστικό δημόσιο οργανισμό, προς όφελος των πελατών της, των πολιτών και της χώρας.
  2. Η Cyta να εξακολουθήσει να οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο και ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου.
  3. Η Cyta να καταστεί οργανισμός-υπόδειγμα πράσινης μετάβασης και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Η κερδοφορία της Cyta για το 2020 ήταν €70.8 εκ., εκ των οποίων €29.8 εκ. καταβλήθηκαν στο Κράτος σε μέρισμα και φόρους.

Για το 2021, εκτιμάται ότι τα κέρδη θα ανέλθουν στα €75 εκ., κάτι που θα αποτελεί την υψηλότερη κερδοφορία που πέτυχε ο Οργανισμός τα τελευταία 13 χρόνια.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας, αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή του Οργανισμού μας. Τους ευχαριστούμε, με την ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Έχουμε να τους προσφέρουμε πολύ περισσότερα.

Τα καλά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, μεταφράζονται σε επενδύσεις υποδομών, αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας.

Έτσι, πετύχαμε την ανάπτυξη του δικτύου 5G, που είναι το γρηγορότερο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη και το 8ο  γρηγορότερο στον κόσμο.

Το 2022 θα επανεπενδύσουμε το σύνολο της διαθέσιμης κερδοφορίας του Οργανισμού, με επιστροφή αξίας για την κοινωνία και τους πελάτες μας, σε υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, συνολικής δαπάνης πέραν των €100εκ.. Περιλαμβάνονται έργα μεγάλης κλίμακας όπως:

–   Η συνέχιση και ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Δικτύου Οπτικών Ινών, μέχρι το 2023.

–   Η δημιουργία Υπερσύγχρονου Πράσινου Κέντρου Δεδομένων.

–   Η νέα -υπό διαπραγμάτευση- υποθαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με έξι (6) χώρες.

Προχωράμε στο μέλλον, με κύριο γνώμονα ότι η Cyta ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. Ότι οφείλουμε να παρέχουμε στη χώρα υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικές υπηρεσίες επικοινωνίας, να ανοίγουμε νέους δρόμους τεχνολογίας, να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι και να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την οικονομία και την κοινωνία.”