Η Ελληνική Τράπεζα στο 11ο Nicosia Economic Congress
Το νέο όραμα για την κυπριακή οικονομία ως το 2030 ξετυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του 11ου Nicosia Economic Congress που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου με ψηφιακή συμμετοχή και με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.
Στο συνέδριο με τίτλο «Resetting the Cyprus Economy» ακούστηκαν ιδέες, εισηγήσεις και πρακτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα, ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος σε πάνελ συζήτησης με άλλους επικεφαλής μεγάλων εργοδοτών της Κύπρου επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Όπως τόνισε το σημαντικότερο είναι να χτίσουμε την οικονομία μας πάνω στα δικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να επικεντρωθούμε σε τομείς και δραστηριότητες με ψηλή συνεισφορά και προοπτική ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την «εξωστρέφεια» της οικονομίας μας, να προωθήσουμε την αποτελεσματική χρήση και διαχείριση της ενέργειας και ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών, προωθώντας παράλληλα την «πράσινη/οικολογική» μετεξέλιξη και την ψηφιακή μεταμόρφωση. Περαιτέρω υπογράμμισε ότι την ανάγκη για εκμοντερνισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας για επίτευξη αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, την ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών ξένων επενδύσεων με φυσική παρουσία (FDI) καθώς και την προώθηση δομικών και νομοθετικών αλλαγών με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σχεδιασμό, αδειοδότηση και λειτουργία στρατηγικών επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο Δρ Ανδρέας Ασσιώτης επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας ανέλυσε τις προοπτικές προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο την επόμενη δεκαετία και αναφέρθηκε στους τομείς οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς και το headquartering μεγάλων διεθνών εταιρειών.
Τέλος, ο Διευθυντής Καναλιών & Ψηφιακών Προϊόντων της Ελληνικής Τράπεζας Χρίστος Εοτζουριάν έλαβε μέρος σε πάνελ συζήτησης όσον αφορά το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου, αναλύοντας πως μπορεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών να μεταμορφώσει την οικονομίας αλλά και την κοινωνία μας αλλά και τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη κυκλική οικονομία.