Το YouTube ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός creator fund $100 εκ. για τους δημιουργούς των βίντεο Shorts, που είναι η απάντηση στο TikTok. Οι δημιουργοί των Shorts θα πληρώνονται βάση των προβολών και αλληλεπίδρασης παρά για τα έσοδα από διαφημίσεις. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το YouTube θα διαθέτει τη χρηματοδότηση σε όλους όσους δημιουργούς ακολουθούν τους κανόνες του και όχι μόνο σε όσους είναι επιλέξιμοι για το διαφημιστικό πρόγραμμα. 
Μετά την τεράστια επιτυχία του TikTok ο πόλεμος μεταξύ των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης για διαδικτυακές προσωπικότητες έχει φουντώσει για τα καλά με εταιρείες όπως το Facebook και το Snapchat να προσπαθούν να ενισχύσουν τα δικά τους μέσα παραγωγής βίντεο με διάφορους τρόπους.
Το YouTube έχει ήδη προσεγγίσει και προσλάβει αστέρια του TikTok ενώ με την ανακοίνωση του ταμείου του έχει επεκτείνει τις λειτουργίες του για να διευκολύνει την λήψη των βίντεο για τα Shorts. Ενώ η εταιρεία αυτή ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να χρηματοδοτεί τους δημιουργού της μοιράζοντας τα κέρδη από διαφημίσεις για πάνω από μία δεκαετία, το 2018 αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό δημιουργών μετά από μία αναστάτωση σε θέματα ασφαλείας ενώ πολλοί από τους δημιουργούς της απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα σταθερό κοινό με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερο υλικό στο TikTok ή το Instagram. 
Παρόλο που ενώ δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μοντέλο εσόδων για τα Shorts από την εισαγωγή τους το 2020, η ένταξη του με star creators και πολλά χρήσιμα εργαλεία για δημιουργία εσόδων πέραν των διαφημίσεων για τους δημιουργούς η λειτουργία αυτή είχε τον Μάρτιο 6,5 δις καθημερινές προβολές, σχεδόν τις διπλάσιες από τον Δεκέμβρη. Μόλις πρόσφατα το YouTube επέτρεψε σε όλους τους χρήστες του να ανεβάζουν Shorts.