Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδη

Στο δεύτερο στάδιο της εισέρχεται πλέον η νέα πολιτική πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης της Κυβέρνησης, η οποία σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το νέο αυτό στάδιο, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή στις 15 Σεπτεμβρίου θα καλύπτει άδειες για 3 έως 4 κατοικίες, ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά, ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά επίσης και μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ.

Στόχος είναι η επίσπευση των αιτήσεων, ο έλεγχος των βασικών πολεοδομικών παραμέτρων από τις αρχές, ανάληψη ευθύνης από τον μελετητή, ολοκληρωμένος πολεοδομικός έλεγχος χωρίς λεπτομερείς μετρήσεις και η εισαγωγή απλών, γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη φάση της ταχύρρυθμης αδειοδότησης που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, την 1η Οκτωβρίου του 2020 και η οποία διελάμβανε έκδοση Πολεοδομικής άδειας μέχρι διπλοκατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο κατά μέγιστο σε 20 μέρες. Τότε, όπως είπε, κάποιοι χλεύασαν για το τάχατες ανέφικτο του εγχειρήματος που επιχειρούσαμε.

Αναφερόμενος σε στοιχεία, ο Υπουργός είπε πως μέσα σε αυτό το διάστημα υποβλήθηκαν με τη νέα διαδικασία 4.080 αιτήσεις με το 82% από αυτές να  έχουν εγκριθεί και να εκδίδονται  οι σχετικές άδειες, ενώ μόνο 343 από αυτές απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους.

Αυτό το 2ο πεδίο εφαρμογής θα καλύπτει από 3 έως 4 κατοικίες, ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά, ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά και μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ.

Είπε πως όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο και οι πληρωμές των τελών από τους ιδιώτες που θα καταθέτουν τις αιτήσεις θα γίνονται μέσω της κυβερνητικής πύλης «ΑΡΙΑΔΝΗ». Από την άλλη, συνέχισε, η Πολεοδομική Αρχή θα υποχρεούται να καταλήξει σε απόφαση κατά μέγιστο μέσα σε 30 μέρες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Περισσότερα Business νέα εδώ