Παρόλο που η προσφορά δώρων αυτή την ετήσια εορταστική περίοδο είναι μια παράδοση πολλών αιώνων, πολλά από τα προϊόντα που χαρίζουμε ο ένας στον άλλον συμβάλλουν στην παραγωγή αποβλήτων κατά την περίοδο των διακοπών. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διαλέξετε δώρα που να είναι προσεγμένα και προσωπικά, ενώ ταυτόχρονα να κάνουν καλό στο περιβάλλον; Δείτε τις κορυφαίες ιδέες μας για δώρα – και προσοχή: καμία από αυτές δεν περιλαμβάνει την αγορά κάτι καινούργιου!

  1. Προσφέρετε μια αξέχαστη εμπειρία – που δεν κοστίζει τον κόσμο όλο

Μια εμπειρία είναι το τέλειο δώρο, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ελέγξτε στην ύπαιθρο γύρω σας αν προσφέρονται περίπατοι με καθοδήγηση, όπως παρατήρηση πουλιών, εκδρομές σε μονοπάτια της φύσης ή παρατήρηση των αστεριών. Εναλλακτικά, προσφέρετε μια εμπειρία σε εσωτερικούς χώρους – πάντοτε τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19 – όπως εισιτήρια για ένα μουσείο, μια γκαλερί τέχνης ή έναν κινηματογράφο, ή ακόμη και μια δωροεπιταγή –  ίσως για ένα τοπικό σπα, ένα μάθημα κηπουρικής ή φροντίδας φυτών εσωτερικών χώρων ή για ένα εστιατόριο που σερβίρει τοπικά, εποχιακά πιάτα.

Για μια πιο προσωπική πινελιά και μια αξέχαστη εμπειρία, γιατί να μην προσφέρετε τα… μοναδικά σας ταλέντα όπως να μαγειρέψετε ένα σπιτικό γεύμα ή να βοηθήσετε σε χειροτεχνικές εργασίες;

  1. Μη βάλετε δέντρο στο σαλόνι σας – φυτέψτε ένα έξω

Βοηθήστε να αναπτυχθεί ένα ολοκαίνουργιο δάσος: τί θα λέγατε για αυτό ως δώρο για τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας; Αν σας αρέσει η ιδέα, κάντε δωρεά σε ένα πρόγραμμα δεντροφύτευσης εκ μέρους τους – να ένα δώρο που θα διαρκέσει περισσότερο από μια ζωή! Επιπλέον, θα δώσει τόσο σε εσάς όσο και στον παραλήπτη την “πράσινη λάμψη” ή το ευχάριστο συναίσθημα ότι πετύχατε κάτι αξιόλογο για τον πλανήτη. Απλώς φροντίστε να μελετήσετε το πρόγραμμα εκ των προτέρων για να είστε σίγουροι ότι είναι επωφελές για το τοπικό περιβάλλον.

Τα δέντρα αιχμαλωτίζουν το πλεόνασμα άνθρακα στον αέρα, οπότε τα δάση είναι φυσικοί καθαριστές του αέρα και του νερού – εκτός του ότι φιλοξενούν το 60% των φυτών και των ζώων του κόσμου. Η ΕΕ στοχεύει να φυτέψει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δέντρα σε όλη την Ευρώπη έως το 2030, ώστε να συμβάλει στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στην προστασία της άγριας ζωής μας.

Συμβάλλετε λοιπόν στην επέκταση των δασών μας – και βοηθήστε να πρασινίσουν οι αγροτικές περιοχές, οι πόλεις και οι κωμοπόλεις μας – κάνοντας φέτος δώρο ένα δέντρο. Ελέγξτε τώρα τον μετρητή δέντρων της ΕΕ για να βρείτε νέα δέντρα κοντά σας!

  1. Επικεντρωθείτε στα επαναχρησιμοποιημένα δώρα

Η επαναχρησιμοποίηση όσων ήδη έχουμε είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση του εορταστικού καταναλωτισμού μας. Γνωρίζατε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της ΕΕ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μετά τη στέγαση, τα οικιακά απόβλητα, τις μεταφορές και τα τρόφιμα; Αν ένα ρούχο χρησιμοποιηθεί για διπλάσιο χρόνο πριν πεταχτεί, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περισσότερο από το 40% αυτών των εκπομπών. Αυτό ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα – όσο περισσότερο επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά, τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!

Φέτος, λοιπόν, δοκιμάστε δώρα που επαναχρησιμοποιήσατε. Έτσι θα αποφύγετε το αποτύπωμα άνθρακα που προκαλεί η κατασκευή και μεταφορά ενός καινούργιου αντικειμένου και θα εξοικονομήσετε πολύτιμες πρώτες ύλες όπως ξύλο, χαρτί, μέταλλα και πετρέλαιο. Τα επαναχρησιμοποιημένα δώρα μπορούν να είναι εξαιρετικά προσεγμένα και προσωπικά, ενώ παράλληλα κοστίζουν ένα μικρό μέρος του κόστους ενός ολοκαίνουργιου αντικειμένου. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και σε φιλανθρωπικά καταστήματα της περιοχής σας μεταχειρισμένα βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά οικιακής χρήσης, ηλεκτρονικά είδη ή είδη κουζίνας. Τα τελευταία θα σας γλιτώσουν επίσης από το άγχος των χρόνων παράδοσης, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις!

Τι γίνεται με τα παιδιά; Τα επαναχρησιμοποιημένα παιχνίδια μπορεί να τα κάνουν πολύ χαρούμενα, ενώ μπορείτε ακόμη και να ανταλλάξετε παιχνίδια και παιδικά ρούχα με τους φίλους σας που είναι γονείς.

  1. Δώστε νέα πνοή σε φθαρμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα

Τι γίνεται όμως αν ένα αντικείμενο είναι χαλασμένο και δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί; Ακόμα κι έτσι, μπορείτε να δώσετε σε κάτι φθαρμένο ή κατεστραμμένο μια νέα ζωή. Αν έχετε ταλέντο στη ραπτική, αναζητήστε μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα που θα μπορούσατε να επαναχρησιμοποιήσετε σε ένα μοναδικό και προσωπικό κάλυμμα μαξιλαριού, κουβέρτα ή ρούχο. Ή σκεφτείτε να προσφέρετε το ταλέντο σας ως δώρο, με τη μορφή ενός αυτοσχέδιου κουπονιού για να φτιάξετε το αγαπημένο ρούχο του φίλου σας. Αυτό λειτουργεί και για άλλα προϊόντα – θα μπορούσατε να προσφερθείτε να πληρώσετε για την επισκευή ή τη συντήρηση του τηλεφώνου, του φορητού υπολογιστή ή του ποδηλάτου του φίλου σας ή να υποσχεθείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, αν έχετε τις ικανότητες!

  1. Κάντε το δώρο της δράσης μέσω μιας υπόσχεσης για το Σύμφωνο για το Κλίμα

Προσθέστε κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό στο δώρο σας – κάντε μια υπόσχεση του Συμφώνου για το Κλίμα για να δράσετε για τον πλανήτη μας μαζί με τον παραλήπτη του δώρου σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να υποσχεθείτε να πηγαίνετε μαζί με ποδήλατο στη δουλειά και να προσφέρετε στο φίλο σας μια συνδρομή σε ένα πρόγραμμα ποδηλάτων της πόλης – ή να χαρίσετε μια έξοδο σε ένα χορτοφαγικό εστιατόριο σε συνδυασμό με τη δέσμευση και των δύο σας να τρώτε περισσότερα λαχανικά. Θα μπορούσατε να του προσφέρετε ένα επαναχρησιμοποιημένο βιβλίο μαγειρικής με μηδενικά απόβλητα και να δεσμευτείτε και οι δύο ότι θα μειώσετε τα απορρίμματα τροφίμων. Γιατί να μην εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο να ψάξετε σε φιλανθρωπικά καταστήματα για ένα vintage πουλόβερ ή μια ζακέτα και να το δώσετε ως δώρο μαζί με τη δέσμευση και των δύο σας να χαμηλώσετε τη θέρμανση κατά ένα ή δύο βαθμούς;

Μόλις αρχίσετε να σκέφτεστε πέρα από τα υλικά δώρα, υπάρχει μια απίστευτη γκάμα πρωτότυπων, περιβαλλοντικά-φιλικών ιδεών δώρων που μπορείτε να προσφέρετε αυτόν τον χειμώνα.

Σημείωση προς συντάκτες: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που σκοπό έχει να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τον στόχο της να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050.

Συνδυάζοντας την πολιτική προσέγγιση που προωθεί η Πράσινη Συμφωνία με την στήριξη του Συμφώνου για το Κλίμα για ατομική δράση, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και οι πολίτες μπορούν να συνεργαστούν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ειδήσεις σχετικά με τη δράση για το κλίμα, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΕΕ Δράση για το Κλίμα.