Δήλωση για τη 10η επέτειο από τη συνομολόγηση και υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης υπογράφουν Υπουργοί διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι  Υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Έμιλυ Γιολίτη.

Μεταξύ άλλων στη δήλωση αναφέρεται πως “εμπνέει έντονη ανησυχία η ολοένα και αυξανόμενη εχθρικότητα που παρατηρείται προς αυτή τη Σύμβαση-ορόσημο. Σε μια περίοδο υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ως εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της παροχής φροντίδας, της εκπαίδευσης, του λιανικού εμπορίου ή των υπηρεσιών καθαρισμού”.

Επισημαίνεται πως κάθε γυναίκα και κορίτσι έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς βία και ζητείται από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν το έχουν πράξει ακόμη να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συνθήκη.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για το 2014, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχληση, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.