Για την επέτειο των 120 χρόνων ζωής της, η ŠKODA Motorsport τιμά τις πολλές επιτυχίες της στις διεθνείς πίστες αγώνων και ειδικές διαδρομές της γης. Με διάφορες εκδηλώσεις, η Skoda προβάλλει τα μοντέλα αλλά και τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες από το 1901 μέχρι σήμερα με παρουσιαστή τον Τσέχο πρωταθλητή ράλι Jan Kopecký.

Η ιστορία της επιτυχίας της εταιρείας από την Mladá Boleslav στο διεθνές μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 1901, όταν ο Narcis Podsedníček συμμετείχε στον Μαραθώνιο Παρισιού-Βερολίνου με μοτοσικλέτα Laurin & Klement Type B ενώ τα επόμενα χρόνια οι μοτοσικλέτες της τότε άγνωστης τσεχικής μάρκας κατέκτησαν περισσότερες νίκες αλλά και τον ανεπίσημο τίτλο παγκόσμιου πρωταθλήματος το 1905.

Τα αυτοκίνητα της νεοεμφανιζόμενης εταιρείας απέδειξαν επίσης τις ικανότητες τους τόσο σε αγώνες αντοχής μεγάλων αποστάσεων όσο και σε ορεινούς αγώνες αλλά και στις πίστες. Από το 1925 η εταιρεία συνέχισε να μαζεύει επιτυχίες με την επωνυμία ŠKODA, παίρνοντας αρχικά νίκες σε μεγάλους αγώνες όπως το Ράλι Monte Carlo και ο 24ωρος αγώνας στο Spa-Francorchamps του Βελγίου, μέχρι πρωταθλήματα ράλι κατά τη δεκαετία του 1970 και 1980 ενώ ήρθε και η κατάκτηση του τίτλου στο European Touring Car Championship. Τα τελευταία 30 χρόνια, η ανάπτυξη της ŠKODA AUTO ως μέρος του Ομίλου Volkswagen έχει φέρει πολλές επιτυχίες, με το ŠKODA FABIA Rally2 evo να μαζεύει τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι αλλά και σε πολλά εθνικά πρωταθλήματα.

Μέρος της ιστορίας αυτής φυσικά είναι και η μεγάλη γκάμα τεχνολογικών καινοτομιών με μοντέλα με κίνηση τόσο στους εμπρός και πίσω τροχούς όσο και με τετρακίνηση.

Σε ένα βίντεο, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, ο οδηγός ράλι Jan Kopecký μαζεύει πέντε θρύλους από τα τελευταία 120 χρόνια του μηχανοκίνητου αθλητισμού για μια βόλτα. Πρώτα δοκιμάζει το Laurin & Klement FC από το 1908, ενώ στη συνέχεια οδηγεί μοντέλα όπως τα θρυλικά ŠKODA 130 LR Type 745 από το 1984, το ŠKODA FAVORIT 136 L αλλά και το ŠKODA FABIA Rally2 evo που αγωνίζεται στις μέρες μας.


www.unicars.com