Η Ελληνική Τράπεζα στο 17ο Ετήσιο Cyprus Summit του περιοδικού The Economist
Με την πανδημία να λειτουργεί ως επιταχυντής για την τεχνολογική μετεξέλιξη των επιχειρήσεων, η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ποια η ίδια. Οι προκλήσεις, οι τάσεις και το αύριο της οικονομίας μας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 17ου Ετήσιου Cyprus Summit του περιοδικού The Economist, που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.
Που βρισκόμαστε, δύο χρόνια σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας Covid-19; Πόσο γρήγορα μπορεί η Ευρώπη να επουλώσει τις πληγές της και τι αλλάζει μετά το Brexit; Ποια είναι η νέα γενιά κεφαλαίων, πώς διαμορφώνεται η μοντέρνα αγορά και τι σημαίνει για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η αυστηρή εποπτεία και τα άκρως απαιτητικά κανονιστικά πλαίσια;
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke σε πάνελ συζήτησης μίλησε για τις προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα, για την επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία, για το νέο «νορμάλ» στον χρηματοπιστωτικό τομέα και για τις απαιτούμενες αλλαγές που θα μας εξασφαλίσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως είπε, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δεν είναι επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη, καθώς ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Πέρυσι είδαμε μια τεράστια στροφή προς τα ψηφιακά και εναλλακτικά κανάλια σε όλο τον τομέα. «Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας με στόχο την αυτοματοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να προσφέρουμε σφαιρική εξυπηρέτηση και ανταγωνιστικά προϊόντα», είπε. Επίσης, αναφέρθηκε στους νέους ρόλους που δημιουργούνται στον κλάδο, αλλά και στην ανάγκη των τραπεζών να διαθέτουν ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα υπερβολικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, με μεγάλο αριθμό τραπεζών, υπό αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας οδικός χάρτης που στοχεύει να μεταμορφώσει την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα βιώσιμο μέλλον. Η κλίμακα των επενδυτικών πρωτοβουλιών που προέρχονται από την Ε.Ε. ξεπερνά τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα και μόνο. Για την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να ενσωματώσει διάφορους πυλώνες, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης (ESG) στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, υποστηρίζοντας την κατανομή και διοχέτευση κεφαλαίων προς βιώσιμα και μεταβατικά περιουσιακά στοιχεία.