Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουμε μια νέα καθημερινότητα, όπου μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων κλήθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι. Αυτή η νέα συνθήκη, δημιούργησε αρκετές προκλήσεις ιδιαίτερα σε όσους προσπαθούν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να μειώσουν το βάρος τους.
Διατροφικές συνήθειες όπως το τσιμπολόγημα, το ανοιγόκλεισιμο του ψυγείου, οι συνεχόμενες τηλεδιασκέψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύωρη αποχή από το φαγητό είναι διατροφικές παγίδες.
Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση;
- Θέτουμε πρόγραμμα ημέρας
Το επαγγελματικό ωράριο δεν έχει αλλάξει, τουναντιον ίσως να εχει επεκταθεί. Η μέρα μας ξεκινάει νωρίς και τελειώνει αργά. Είναι σημαντικό επομένως να έχει δομή. Πρόγευμα, σνακ, μεσημεριανό, σνακ και βραδινό, με όσο το δυνατό συγκεκριμένο ωράριο.
- Προετοιμάζουμε τα γεύματα και τα σνακ
Είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί κανείς και να είναι παραγωγικός όταν πεινάει ή το σάκχαρο στο αίμα του είναι χαμηλό. Ετοιμαζουμε από το βράδυ ευκολα γεύματα όπως
- Σαλάτα με τόνο σε νερό
- Τορτιγια με τυρι και γαλοπούλα ή κοτοπουλο που έχει ξεμέίνει από το βράδυ
- Γιαουρτάκι με δημητριακά
- Τυρι τύπου κοτατζ και φρυγανιές
Και σαν σνακ επιλέγουμε
Τα φρούτα εποχής και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι για την καλή εγκεφαλική λειτουργία
Επίσης μπάρες δημητριακών
Smoothies με φρούτα και λαχανικά
Κρακεράκια ολικής με λιγο τυρί
Και πιο ελεύθερα τσιμπολογάμε καροτάκια, αγγουράκια, σέλινα σε ντιπ από γιαούρτι με πάπρικα, σκορδο και δυόσμο.
- Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε
Η σωστή ενυδάτωση ενισχύει το αίσθημα της ευεξίας και συμβάλλει στην μείωση του άγχους ενώ φροντίζει παράλληλα την σωστή λειτουργία του εντέρου. Μπορείς λοιπόν να έχεις ένα μπουκάλι νερό διπλα σου όταν δουλεύεις.
- Είμαστε mindful eaters
Που σημαίνει ότι
- κάθομαι όταν τρώω
- Τρώω χωρίς περισπασμούς (π.χ τηλεοραση)
- Μασάω καλά την τροφή
- Είμαι συγκεντρωμένος στο πιάτο μου
- Παρατηρώ αυτό που τρώω (τι, πώς, πόσο).
- Απολαμβάνω αυτό που τρώω.
- Ψωνίζουμε με λίστα
Είτε κάνουμε τα ψώνια μας στο super market είτε ηλεκτρονικά επιλέγουμε να έχουμε φτιάξει μία λίστα με όσα χρειαζόμαστε και να είμαστε χορτάτοι όταν ψωνίζουμε. Όταν ψωνίζουμε πεινασμένοι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε τροφές πιο επεξεργασμένες (περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, βελτιωτικά γεύσης) με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να διαχειριζόμαστε και την κατανάλωση τους.
Ομαδοποίησε τα τρόφιμα της λίστας ανάλογα με την θέση τους στο σούπερ μάρκετ αφού έτσι κερδίζεις χρόνο και αποφεύγεις να περάσεις από διαδρόμους με τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι.
- Δεν ξεχνάμε την άσκηση
Ακόμα και όταν δουλεύουμε από το σπίτι δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να κινούμαστε. Σηκωνόμαστε όσο μπορούμε συχνότερα, ξεμουδιάζουμε, περπαταμε λιγο. Ένας περίπατος για παράδειγμα κάθε πρωί πριν ξεκινήσεις την τηλεργασία σου θα σε γεμίσει με ενέργεια και θετική διάθεση.
Αν αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για εσένα επέλεξε να βάλεις ένα μικρό στόχο για κάθε εβδομάδα που έρχεται και να παρατηρήσεις πως αυτή η νέα συνήθεια επηρεάζει εσένα σωματικά (π.χ ενέργεια) και ψυχολογικά (π.χ αισιοδοξία).
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic
Τηλ.: 22 256752 | Email: info@mydietspot.com | www.mydietspot.com